De terrasjes lonken op de verschillende pleinen in de stad – maar voordat we van het Bourgondische leven gaan genieten, is het tijd voor een tour langs de hoogtepunten van de stad.

De vestingwerken, Sint Servaasbasiliek, Sint Janskerk, Onze Lieve Vrouwebasiliek, het Stadshuis op de Markt, het Vrijthof en Onze Lieve Vrouweplein. Allemaal een bezoekje waard. Maar wist je dat er nog veel meer mooie plekken zijn om te ontdekken? Lees snel verder en ontdek onze top 9 bezienswaardigheden in Maastricht.

  1. Brouwerij Bosch

Brouwerij Bosch opende haar deuren in 1758 en is de laatste complete stadsbrouwerij van Maastricht. De mouterij, brouwerij en brouwerswoning zijn nog volledig in tact. In 1827 kwam de brouwerij in handen van Nicolaas Bosch. Hij en zijn nazaten hebben de brouwerij doen uitgroeien tot een van de grootste brouwerijen van Maastricht. In 1970 kwam er een einde aan het brouwen van bier. Vanaf dat moment is de tijd hier stil blijven staan! Sinds juli 2022 wordt er weer kleinschalig gebrouwen.

De brouwerij is open voor rondleidingen op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag.

  1. Dominicanen boekhandel

De mooiste boekhandel ter wereld vind je in Maastricht. Daar is sinds 2006 Boekhandel Dominicanen gevestigd in een achthonderd jaar oude, gotische kerk. Architectenbureau Merkx + Girod tekende voor het ontwerp. De historie van de kerk bleef intact, maar de 850 m2 vloeroppervlakte werd uitgebreid tot 1200 m2 boekenwalhalla door het plaatsen van een enorme inloopboekenkast. Van vloer tot plafond omgeef je je met boeken. In de gewelven van het plafond zijn de eeuwenoude fresco’s nog steeds te zien.

  1. Lumière Cinema Maastricht

Lumière ligt in het Sphinxkwartier, aan binnenhaven Het Bassin. Het gebouw dateert uit 1910 en was voorheen een industriële elektriciteitscentrale. Door de originele materialen en decoraties te behouden, is de oorspronkelijke sfeer bewaard gebleven.

Bij Lumière Cinema zie je de nieuwste arthousefilms, documentaires en herbeleef je filmklassiekers op het witte doek. In het Restaurant Café kun je genieten van een heerlijke eten en drinken met uitzicht op het water. Schijnt de zon? Dan heb je geluk en kun je op het terras genieten van al het lekkers op de kaart!

  1. Sphinxpassage

Op steenworp afstand van de Lumière ligt de Sphinxpassage. In deze 120 meter lange gang brengen bijna 30.000 tegels de geschiedenis van het Maastrichtse keramiek tot leven. Vanaf de oprichting door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek aan de Boschstraat. In 26 hoofdstukken wandel je door de geschiedenis van de pottemennekes en pottevruikes en lees je meer over het ontwerp- en maakproces.

  1. Frontenpark

Maastricht heeft een uitgestrekt stadspark aan de rand van het centrum. Het park bestaat uit een aantal deelparken, waarvan het Frontenpark er een is. Jaren van verwaarlozing hebben ervoor gezorgd dat de natuur vrij spel kreeg. Er is nu volop ruimte en aandacht voor alles dat leeft en bloeit, cultureel erfgoed.

De Lage en Hoge Fronten zijn met elkaar verbonden door een 120 meter lange droge gracht waar je doorheen kunt wandelen. Hierdoor zijn de twee natuur- en vestinggebieden weer bij elkaar gebracht en kunnen dieren en wandelaars veilig oversteken.

Leuk voor de kids: in juli 2022 is er een natuurspeelplaats geopend bij de Lage Fronten. De plek in het Frontenpark  is ingericht met klimbomen, stapstenen, picknicktafels en een waterpomp met waterloop.

  1. Kazematten

Tussen 1575 en 1825 is in Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen of onschadelijk te maken. Als mollen onder de grond hebben hoofdzakelijk vrouwen in de 18e eeuw een 14 kilometer lang verdedigingsstelsel uitgegraven onder de westkant van de stad. Daarnaast schuilden Maastrichtenaren hier tijdens de Tweede Wereldoorlog voor bombardementen.

Wil je de Kazematten bezoeken? Dat kan! Samen met een gids ga je terug in de tijd en daal je af naar deze ondergrondse gangen, waar de verhalen opnieuw tot leven komen.

  1. De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen in het Jekerkwartier is zeker een bezoekje waard. En niet alleen voor een heerlijk stuk échte Limburgse vlaai! Via de Bisschopsmolengang kom je aan de achterzijde waar het rad van de watermolen te zien is. Sinds 2005 is de molen weer herenigd met de ambachtelijke bakkerij. De molenaar maalt in de gerestaureerde watermolen het oergraan Kollenberger Spelt en de bakker bakt hiervan de smakelijkste en gezondste brood- en gebaksoorten. Welke je in de naastgelegen bakkerij kunt proeven onder het genot van een heerlijke kop koffie!

Markt in Maastricht - Eighty8things
  1. ENCI Steengroeve

ENCI Maastricht werd opgericht in 1926 en ligt aan de voet van de Sint Pietersberg, langs de Maas. Tot 2018 werd hier kalksteen gewonnen om uiteindelijk cement van te maken. Vandaag de dag kun je er heerlijk wandelen. Via het uitzichtplatform aan de Luikerweg kun je afdalen naar de groeve. Het wandelpad loopt vervolgens door een oud stuk gangenstelsel en vervolgt zijn weg via de kalkgraslanden en de waterplas naar de andere kant van de groeve.

Let op: in de ENCI-groeve zijn geen honden toegestaan.

  1. Fort Sint Pieter

Nét buiten de stad ligt de Sint-Pietersberg met als hoogtepunt Fort Sint Pieter. Het fort dateert uit begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd. Het uitzicht over de stad en de Maas is adembenemend.

De buitenzijde van het fort is vrij toegankelijk. Ook een kijkje aan de binnenkant? Laat je rondleiden door een enthousiaste gids van Maastricht Underground!

Boek Bunk Bed of Tiny Dream House
Boek 2-Persoons Kamer