6 wandelingen in Zuid-Limburg om niet te missen

Als je verder kijkt dan de rijke geschiedenis en levendige cultuur van Maastricht, zie je al snel dat de stad een hele fijne uitgangsbasis is voor wandelaars en liefhebbers van het buitenleven. Maastricht ligt aan de voet van de glooiende heuvels van Zuid-Limburg, prachtige landschappen, weelderige bossen en schilderachtige dorpjes een paar kilometer verderop. Maastricht en omgeving biedt een groot aantal wandelpaden. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een ontspannen wandeling midden in de natuur, deze wandelroutes rond Maastricht zullen je zintuigen zeker boeien. En het mooiste: ze zijn allemaal makkelijker bereikbaar vanuit centrum Maastricht.

Foto: Maastricht Marketing / Hugo Thomassen

Mocht je een van deze wandelingen willen combineren met een wandelarrangement in Maastricht of Zuid-Limburg, of er een wandelvakantie van willen maken, lees dan verder onderaan deze pagina. Dit zijn de wandelroutes in en om Maastricht die je een keer afgelegd wilt hebben:


Foto: Maastricht Marketing / eighty8things

Pieterpad, etappe Sint-Pietersberg – Strabeek (bij Valkenburg)

Afstand:          17 kilometer
Duur:               4 uur
Vervoer:          Je begint of eindigt vlakbij Station Valkenburg, 10 minuten met de trein vanuit Maastricht.

De bekendste langeafstand wandelroute van heel Nederland van in totaal 498 kilometer! Het pad loopt van Pieterburen aan de Groningse kust helemaal tot aan de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. De route is onderverdeeld in 26 etappes waardoor je makkelijk een deel kunt wandelen. Vanuit Maastricht kun je dus de laatste etappe afleggen (of de eerste, het is maar net hoe je het bekijkt).

Bekijk / download wandelroute hier

Een stukje richting Santiago de Compostela

Afstand:          7 kilometer (of meer)
Duur:               1,5 uur (of meer)
Vervoer:          Neem de trein terug naar Maastricht vanuit Eijsden, Visé (B) of Liège (B), afhankelijk van hoe ver je zuidwaarts wandelt.

De meest populaire pelgrimstocht ter wereld is de Camino de Santiago, ook wel de St. Jacobsroute genoemd. Duizenden startplekken in Europa komen uit in Santiago de Compostela in Spanje. Wist je dat het St. Jacobspad door Zuid-Limburg loopt, en zelfs door hartje Maastricht? Ook kun je vanuit Maastricht de ‘Via Mosana’ route volgen. Zo waan je je even pelgrim, een dag van bezinning te voet.

Bekijk / download wandelroute hier

Wandelen op de Gulpenerberg-Visit Zuid-Limburg


Foto: Visit Zuid-Limburg

Wandelen op de Gulpenerberg-Visit Zuid-Limburg


Foto: Visit Zuid-Limburg

Krijtlandpand

Afstand:          8 tot 23 kilometer, afhankelijk van etappe
Duur:               minimaal 1,5 uur
Vervoer:          Neem bus 15 (etappe 2), bus 57 (etappe 3, 6), bus 350 (etappe 4, 5, 6)

Deze in totaal 90 kilometer rondgaande wandeling verdeeld over 6 etappes heeft alles wat Zuid-Limburg zo mooi maakt. Het Krijt van het Mergellandplateau is wandelen door geschiedenis, glooiende landschappen, fruitboomgaarden en pittoreske dorpjes. Je kunt eenvoudig één etappe lopen, of meerdere. Als je er twee móét kiezen neem dan etappe 2 en 3. Bij etappe 2 kom je onder andere door Noorbeek, een van de mooiste dorpjes van Nederland, en in etappe 3 kun je pauzeren bij Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen, de enige Nederlandse berghut op een hoogte van 260 meter.

Bekijk / download wandelroute hier

Pelgrimspad

Afstand:          13,9 km (etappe 14 Cadier en Keer – Mesch) // 22,1 km (etappe 13 Maastricht – Schin op Geul)
Duur:               3 tot 6 uur, afhankelijk van etappe
Vervoer:          Etappe 13: trein terug vanuit Schin op Geul // Etappe 14: bus 350 naar Cadier en Keer, terug trein vanuit Eijsden

Het St. Jacobspad werd al genoemd, maar er zijn meerdere pelgrimsroutes door Europa en Nederland. Dit pelgrimspad voert van Amsterdam naar het Belgische Visé, waar het pelgrimspad aansluit op andere pelgrimsroutes. Etappe 13 loop je normaliter vanuit Schin op Geul richting Maastricht maar je kunt hem ook omdraaien, dan kun je lekker ontspannen met de trein naar huis. Etappe 14 is een hele mooie, door het groen van het Savelsbos. Je komt uit in Mesch en kunt dan nog een klein stukje doorlopen naar station Eijsden om de trein of bus terug te nemen, óf je loopt nóg verder zuidwaarts helemaal richting Visé om van daaruit met de trein naar huis te gaan.

Bekijk / download wandelroute hier – etappe 13
Bekijk / download wandelroute hier – etappe 14

Wandelen in het bos - Visit Zuid-Limburg


Foto: Visit Zuid-Limburg

Close-up wandelaar Gulpenerberg - Visit Zuid-Limburg


Foto: Visit Zuid-Limburg

Dutch Mountain Trail, Eygelshoven – Maastricht

Afstand:          101 kilometer
Duur:               afhankelijk van etappe
Vervoer:          trein naar station Eygelshoven, het start- en eindpunt

De zwaarste wandeling van Nederland? Dat is bij uitstek de Dutch Mountain Trail, een ruige route van 101 km langs de 7 heuveltoppen van Zuid-Limburg met in totaal 2000 hoogtemeters. Je wandelt onder andere over de Vaalserberg, met 322 meter de hoogste berg van Nederland.

Bekijk / download wandelroute hier

Wandelen en overnachten in Zuid-Limburg

In The Green Elephant Hostels overnachten veel wandelaars en na afloop is even ontspannen in de wellness met sauna’s een fijne afsluiter van een wandel dag. Als je overnachting een privékamer met eigen badkamer en kingsize Auping bed wordt je lekker uitgerust wakker voordat je aan je wandeling begint. Bovendien ligt het hotel om de hoek van het station in de leukste wijk van Maastricht, Wyck. Ideaal als vertrekpunt om Zuid-Limburg in te gaan dus of om na afloop lekker neer te strijken op een terras voor een borrel of diner.

Met deze kortingscodes boek je direct een overnachting inclusief 10% korting:

HIKE (voor privékamers)
BHIKE (voor Tiny Dream Houses en bunk beds)

Boek je wandelarrangement met 10% korting

Cool Room - The Green Elephant Hotel
Boek direct met 10% korting

Wandel arrangement inclusief wandelplattegrond

Wandelen - Guy Houben
Wandelarrangement Zuid-Limburg

Overnachting + wellness bezoek of massage

Vivicious Spa - Guy Houben
The Green Elephant Wellness Area